Светът продължава да научава за случилото се в Киевска област след

...
Светът продължава да научава за случилото се в Киевска област след
Коментари Харесай

Руски войник: Мислиш, че го искам? Аз съм болен, луд съм. Ще ни застрелят всички тук |

Светът продължава да научава за случилото се в Киевска област след отстъплението на съветските войски в края на март. Разследване на опозиционния уебсайт " Медуза " взаимно с журналистическия план Astra разкрива, че единствено в дребното село Богдановка, ситуирано в Броварски регион, за времето на съветската окупация са били осъществени най-малко три убийства и две изнасилвания. За да получат достоверна картина за тези и други закононарушения, публицистите се срещат с локалните поданици, съпоставят показанията им и вършат възстановка на събития от 8 до 29 март, когато руснаците са били в Богдановка.

Публикуваме следствието им в превод на Янка Петкова

ВНИМАНИЕ! Текстът съдържа описания на принуждение, свирепост и убийства.

В началото на април светът научи за Буча: мястото стана знак на жестокостта на съветските бойци след нападението над Украйна. Същото се е случило и други обитаеми места на Киевска област, на десния бряг на Днепър, които през първите седмици на войната се оказваха под цялостна окупация. На отсрещния бряг офанзивата против Киев забуксува: колони от бронирана техника бяха подложени на масиран обстрел в покрайнините на киевския сателитен град Бровари, след което се разпръснаха в близките села.

Едно от тези обитаеми места, в източната част на Киевска област, където след обстрела на танковата колона по пътя за столицата се скриха съветските военни, е Богдановка - малко село на 20 километра североизточно от Киев. Преди войната в него са живеели 2500 души. Намира се по пътя за Бровари, най-голямото населено място в Киевска област и сателитен град на столицата.

Старият център на Богдановка се простира по основната улица „ Хмелницки “, на север са ситуирани градски къщи, а на изток - " полето ", където последователно се построяват имения на киевската междинна класа. Както споделят локалните поданици, с тях в селото влиза „ младостта ” - т.е. заможните млади фамилии.

Сега надписът „ Мирен. Проверен ” може да се види на доста врати в селото. Надписите са с предпазлив наследник цвят, само че задоволително огромни, с цел да се виждат отдалеко. Такива надписи се появяват след „ обходите “, по време на които се твърди, че съветските военни търсят мъже с опит в зоната на АТО (антитерористичната операция) и оръжие. Войниците са оставили такива белези из цяла Богдановка. Веднага след отстъплението на съветските войски от региона на Киев и края на окупацията, украински сапьори влязоха в селото и на същите огради се появиха нови знаци: огромни точки - което значи, че къщата е проверена; въпросителни – които предизвестяват, че е рисково да се влезе. Жителите, които са се завърнали вкъщи, разкрили бомби и кабели в колите и домовете си. А също и тела и пресни гробове.

8 март към обяд. Начало на окупацията

Първата колона съветски танкове се появява в Богдановка във вторник следобяд, на 8 март. Уличните камери за наблюдаване снимат придвижването ѝ по централната улица „ Богдан Хмелницки “ към обяд. Няколко бронирани транспортни средства незабавно се позиционират във вътрешни дворове - да вземем за пример на улица „ Кримец “; бойците се скриват в незавършени къщи.

„ Бяха 10-15 ”, споделя пред „ Медуза ” жителят на Богдановка Валентин. - Разбиха и ограбиха магазина - и с чанти на раменете пристигнаха и се нанесоха у нас. Нахлуха с щурм. "

37-годишната Кристина (името е променено) живее с татко си и брачната половинка на брат си на изток от центъра на Богдановка, къщата им се намира " в полето " на улица " Залеская ".

„ На 8 март стартира тежка борба, видяхме танкове, които минават през селото, и доста пушек по автомагистралата. Някои от съседите ни съумяха да избягат същия ден: явно, по някакъв метод се промъкнаха сред колоната с военна техника, която се движеше напред към Киев, и тази, която се връщаше от борбата по-късно “, споделя тя.

Кристина работи за една от най-големите строителни компании в Украйна няколко години, само че възнамерява да напусне работата си и да се трансферира в региона на разбора на огромни бази данни. В началото на март тя си купува билети за Париж, само че пътуването по този начин и не се реализира.

Виктория (името е променено) живее в къща в съседство с Кристина, тя също следи нахлуването с бинокъл:

" Танкът с бялата писмен знак O пристигна най-близо до нас, на кръстовището на ул. „ Залеская “, наоколо до боровата гора. Влезе в двора на нашите съседи, спря, обърна и потегли някъде по-нататък. Виктория и брачният партньор ѝ нормално идват в селската си къща в Богдановка до началото на летния сезон, само че през 2022 година вземат решение да се реалокират от Киев в края на февруари - незабавно след началото на войната, решавайки, че там ще бъде по-безопасно по време на бомбардировките на столицата. Малко преди този момент брачният партньор ѝ Алексей съумява да приключи камината в къщата. С нея съпрузите се топлят по време на окупацията.

Най-отдалечена, в най-източните околности на Богдановка, в края на улица „ Залеская “, се намира къщата на 34-годишната Евгения (името е променено). „ Видяхме пушек на автомагистралата. Закачих чаршаф над портата, с цел да се вижда, че в къщата има цивилни ”, споделя тя пред “Медуза ”. Евгения вижда по какъв начин три танка, каращи по улица „ Хмелницки “ към автомагистралата за град Бровари, се връщат назад в селото и минават през градините, след което се скриват в боровата гора. Няколко часа по-късно бойците стартират да изнасят торби с храна от ограбения магазин до празните къщи, спомня си Кристина, съседка на Евгения в селото.

9 март. Първите две убийства и обезчестяване

На 9 март в източната част на Богдановка са осъществени минимум две убийства и едно обезчестяване. Извършени са от едни и същи военни, които се познават. Това излиза наяве откакто се съпоставят разказите за събитията от 9 март на всички съседи от улица „ Залеская “.

Сутрин. Улица " Залеская ". Домът на Олег. Началото на " обхода "



Лилия Яппарова/ " Медуза "

Сутринта на 9 март група съветски военнослужещи тръгват на " обход "  по улица „ Залеская “. Почти незабавно в ръцете им се появява алкохол:

„ В едната ръка - картечница, в другата - бутилка. Стреля и надига бутилката. И на краката му към този момент са нечии червени маратонки. Издокарал се “, спомня си локалният гражданин Олег, който живее във вила на улица „ Залеская “, в изявление за „ Медуза “.

Руските бойци изнасят откраднатите от къщите вещи с присвоено алено АТВ, описват локални. „ Прикачиха към него ремарке за кола и закараха всичко в гората “, спомня си Александър от прилежащата улица „ Кримец “ (по-късно жителите на Богдановка откриват куп тв приемници в гората покрай селото).

Продължава на стр. 2.

Страница на публикацията: 01
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР